Odmiennym detalem, bez którego oryginalne przyjęcie urodzinowe nie będzie tym, czym powinno być, jest tort. Każdy z nas bodaj raz w życiu próbował tego swoistego ciasta. Torty urodzinowe są wnoszone na uroczystości dopiero, kiedy pojawią się na nich wszyscy goście. Zwykle ich wnoszeniu do pomieszczenia, w jakim odbędzie się cała impreza towarzyszy odśpiewanie poprzednio wtrąconej piosenki Sto lat. Na torcie powinny bezsprzecznie palić się świeczki. Po czym solenizant ma obowiązek je zdmuchnąć. Zgodnie z tradycji ma obowiązek on także, przed zdmuchnięciem, pomyśleć sobie życzenie, – ale nie może go wypowiedzieć na głos, ponieważ w przeciwnym razie się nie spełni. Później następuje podzielenie tortu między wszystkimi gośćmi. Drzewiej torty na przyjęcia urodzinowe były surowe oraz niezbyt doborowe. Głównie z tego powodu, że ciastkarnie robiły jednakowe torty, w formie rozpłaszczonego walca. Do znacznej większości wykorzystywano takie same kremy, dżemy lub kolory polew oraz innych dekoracji,(jakich nie było nadmiernie wiele do wyboru).

Toteż wolno było zapomnieć o możliwości zaszokowania własnych gości widokiem niespotkanego oraz niesłychanie nowatorskiego tortu urodzinowego – znacznie więcej na urodziny dla dziecka w Warszawie. Mimo to z biegiem czasu wszystko się odmieniło. Krajowe cukiernie proponują, co raz to lepsze wyroby na przyjęcia urodzinowe oraz nie tylko. Dużo inspiracji czerpią one od Amerykanów. Torty robione w perfekcyjnych cukierniach na świecie to autentyczne dzieła sztuki. Nie każdy to kłopotliwe ma prawo sobie pozwolić na taką przyjemność, która i tak pozostanie zjedzona przez gości.

Torty, w jakich stosuje się najnowsze i najbardziej skomplikowane metody przetwarzania masy cukrowej czy analogicznych materiałów mogą być nadzwyczaj drogie. Ich cena ma okazję wynieść nawet kilkanaście tysięcy dolarów. W Polsce rzadko, kiedy tak właściwie kupuje się tak kosztowne torty na przyjęcia urodzinowe. Głównie, wskutek tego, że wielokrotnie za przygotowanie tortu zabiera się gospodyni domowa. Wtenczas to tort jest pyszny oraz własnego wyrobu. Jeszcze porządniej, kiedy gospodyni tworzy go wedle starych i sprawdzonych metod, emitowanych z pokolenia na pokolenie.